Complicaties rondom zwangerschap

Tijdens het zwanger worden, de zwangerschap of de bevalling kunnen er dingen misgaan. Op zo’n moment zet je alles op alles om staande te blijven in een emotioneel en lichamelijk moeilijke situatie. Vaak komt pas later het besef wat je hebt meegemaakt. Dit kan heftige emoties met zich meebrengen. Ik begeleid je graag bij het hanteren van deze emoties, bijvoorbeeld op het moment dat de zorg vanuit het ziekenhuis is gestopt.

Verlies rondom zwangerschap en bevalling

Bij vruchtbaarheids-, zwangerschaps- of bevallingsproblemen is er vaak sprake van ‘verlies’. Verlies in de brede zin van het woord. Niet alleen het verlies van een kind kan aan de orde zijn, maar ook het verlies van het gewenste ouderschap, verlies van de eigen gezondheid of die van het kind, verlies van onbezorgdheid of de ‘roze wolk’ en zelfs een verlies van richting. Verlies zet de wereld op zijn kop.

Rouw

Rouw is onze natuurlijke reactie op verlies. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier en in zijn of haar eigen tempo. Mannen rouwen vaak anders dan vrouwen. Hoe iemand omgaat met verlies heeft te maken met de aard van het verlies en met iemands persoonlijkheid, maar ook met aangeleerd gedrag of ervaring met eerdere verliezen. Echt rouwen is hard werken. Het is erkenning geven aan verdriet. Bij rouw doet alles mee: lichaam, gedachten, gevoel en gedrag. Inzicht in hoe je rouwt, geeft je meer grip op het omgaan met verlies.